Valse (Belgische) rijbewijzen te koop op Poolse website

Filip Dewinter: “Het kan niet zo zijn dat Poolse vrachtwagenchauffeurs hier tegen lage lonen komen rijden, onze wetten overtreden en zelfs rondrijden met een vals rijbewijs, wat ook een groot risico inhoudt voor onze verkeersveiligheid.”

Via zijn Twitteraccount verwijst federaal volksvertegenwoordiger Filip Dewinter naar een Poolse website waarop men voor slechts 85 euro (349,00 Poolse złoty) valse (Belgische) rijbewijzen kan kopen (als bijlage vindt u een screenshot). Op de website wordt aangegeven dat het mogelijk is om een imitatie van elke kaart, dus ook Belgische identiteitskaarten, te laten maken. Voor wie wat meer betaalt, wordt er een ‘holografische laag’ toegevoegd die de namaak-kaart er echter doet uitzien.

Dewinter werd hierop gewezen door enkele van onze vrachtwagenchauffeurs, die het beu zijn dat Poolse chauffeurs hier in schrijnende omstandigheden tegen ultra lage lonen komen rijden en wetten overtreden. Pas nog zei de voorzitter van de Europese transportvakbond, Frank Moreels, dat “je in sommige landen in Oost-Europa rijbewijzen en ADR-vergunningen voor gevaarlijk transport gewoon kan kopen in de achterkamer van een kroeg”.

Er werden dan ook reeds Poolse vrachtwagenchauffeurs geklist die een vals rijbewijs bij zich hadden en toegaven het via internet te hebben gekocht. Dit zorgt ook voor levensgevaarlijke situaties op onze wegen. Een jonge chauffeur getuigde hierover: “Vrachtwagenchauffeurs uit Polen rijden als gekken, sommigen kopen hun rijbewijs voor 88 euro in Polen en ze houden zich niet aan rusttijden.”

Filip Dewinter zal aan minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders vragen dat hij bij de Poolse regering eist om kordaat op te treden en dit soort websites te sluiten.